diumenge, 27 de febrer del 2011

Informació!

Amb l'arribada d'Internet i més concretament de la WWW qualsevol persona amb connexió a la xarxa pot fer una cerca sobre qualsevol tema i recuperar un munt (milers o milions de resultats) en un instant. La feina comença llavors, a destriar què és interessant, bona informació, d'allò què és senzillament anècdota o experiència personal.
És per això que en aquest post volem alertar sobre que no tot allò que trobem a la xarxa, sobre un tema, ha de ser forçosament cert o útil. 
En el grup de mares, que es reuneixen cada divendres al CAP de Les Borges Blanques, sovint es comenta el tema de trobar consells i bona informació sobre l'alletament natural i la criança en general. Un del dies una mare va portar la "Guia del Desarrollo de tu Bebé" editada per Caprabo, i que forma part de la cistella que aquesta empresa ofereix als pares i mares que ho han estat recentment ("Benvingut Nadó"). 
Nosaltres no havíem llegit mai la guia i aquesta mare ens va fer notar que hi surten coses que no tenen res a veure amb el missatge que nosaltres i molts altres professionals donen. 

"Se aconseja que alternes los pechos cada dos minutos aproximadamente, procurando que la succión no sea excesiva para evitar las grietas en tus pezones".

"Los pechos, y especialmente el pezón, deben lavarse cuidadosamente con agua hervida, colocándote a continuación una gasa estéril para evitar los roces". 

"Cuando duerme, podéis colocarlo boca abajo o de lado". 

Realment sobta veure aquest tipus de consells!. Les coses han canviat molt des de fa 6 anys en que es va editar (segons consta a la Guia). 
Els seus responsables no han tingut en compte l'actualització dels continguts. I aquest és un altre dels perills de la recerca de la informació. Aquesta ha d'estar actualitzada i contrastada. 
Arran d'aquest boom d'informació i pel que fa a la salut, han aparegut organitzacions que s'encarreguen de vetllar perquè allò que surt publicat a una plana web determinada sigui veraç i actual. A la gent que s'esforça a "penjar" continguts actualitzats al seu web se'ls premia amb un distintiu. És aquest distintiu el que pot orientar els pares, mares o qualsevol persona que cerca informació sobre salut a internet. Un dels exemples més clars i importants, que s'atorga des de casa nostra (Barcelona) és el segell Web Mèdica Acreditada. Si una plana llueix aquest distintiu, podeu confiar que allò que hi trobareu "pateix" una revisió periòdica i segueix unes normes de publicació. 
Per acabar, encoratgem a Caprabo i al Instituto Médico del Desarrollo Infantil a que facin la revisió en profunditat de la seva guia; i més tenint en compte que arriba a tantes mares i pares de tot l'estat espanyol. 

2 comentaris:

  1. Sí, és fort que passi això. Però és bastant habitual. I no només en aquestes guies, sinó en moltes revistes (específiques de la criança o genèríques) es divulguen moltes informacions respecte el pit, la introducció d'aliments i el dormir que poden confondre a molts pares.
    Ara bé, lo que diu la guia aquesta és de les coses més ancròniques que he llegit mai!

    ResponElimina